Yaprak Güzeli (Kolyos)
Kolyos çiçeği yani yaprak güzeli saksı bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan bitkilerdendir. Çok yıllık olmasına rağmen soğuk havaya hiç dayanamadığı ve tohumdan çok kolaylıkla yetiştirildiği için mevsimlik bitki muamelesi görür. Dekoratif yaprakları için yetiştirilirler. Yapraklarının rengi ve görünümü oldukça dekoratiftir. Salonlarda ve ofislerinizde rahatlıkla yetiştirilebilir Bakımının kolay olması yetiştiricilikte tercih edilmesinin bir sebebidir. Hem iç mekan hem de dış mekan yetiştiriciliğinde kullanabilirsiniz. Ancak kışları soğuk geçen bölgelerde daha çok iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilirler
Alternatif yetiştirme (Suda)
Yaprak güzeli suda yetiştirilebilir. Köksüz dalları kullanabilirsiniz. Suda hızla köklenirler. Aşırı fazlalıkta köklenme olursa ara sıra kökleri azaltabilirsiniz. En iyisi dinlendirilmiş musluk suyudur. Suyu fazla kireçli olan yerlerde su kireçten başka birçok elementler ve mineraller içerir. Yaprak güzelinin beslenmesine yeterlidir.Suya 3 günde 1 sıvı gübrede damlatılabilir.. Suyu her 7 günde bir mutlaka değiştirin.
Sıcaklık
Gelişim dönemlerinde genelde 14 – 17 C derece sıcaklık isterler. Kışın ise 12 – 16 c derece aralığı idealdir. Kışın en düşük 10-12 C dereceye dayanabilirler. Sadece kış soğuklarına değil sonbahar serinlerine bile dayanamaz. Ancak çok kısa bir süreliğine dayanabilirler. Daha fazla soğukta kalması yapraklarının dökülmesine ve bitkinin ölmesine neden olur. Sıcağı seven bir bitkidir. Tropik bölgelerin bitkisi olduğundan dolayı fazla soğukları sevmez. Soğuklara karşı bitkinizi kesinlikle korumanız gerekecek. Bulunduğu yerde ısı 12C derece altına düşmemeli. Daha serin olursa, serin saatlerin uzunluğuna göre ölür. Aşırı sıcak memleketlere (havası nemli olmak şartıyla) uygundur.
Kışın hiç soğuk olmayan kapalı mekanlarda güneşli pencere önünde kışın da yapraklarının güzelliği aynen devam eder.
Nem
Nemi seven bir bitkidir. Yapraklarının daha güzel olması için gerekli nemin sağlanması gerekiyor.Bu yüzden yaz aylarında sıcak havalarda yapraklarına bol bol su püskürtülmesi çok faydalı olacaktır. Nem ihtiyacının karşılanmasında kök neminin karşılanması da oldukça önemlidir. Bu yüzden sulama konusu oldukça önemli bir yere sahip
Işık
Kolyoz çiçeği genelde aydınlık ortamları sever. Direkt güneş ışığı almayan, dolaylı yollarla güneş ışığı alan yerler kolyoz çiçeğinin ideal yerleridir. Nadir olarak yarı gölge alanlarda da iyi gelişim gösterdikleri görülmüştür. Ancak en iyi gelişimi aydınlık yerlerde göstermiştir. Gölge yerlerde kesinlikle yetiştirilmemelidir. Gölge yerlerde yapraklarının renginin bozulduğu, gelişiminin yavaşladığı ve durduğu ve yapraklarının belli bir zaman sonra döküldüğü görülmüştür. Tam gün güneşe adapte olabilse de en iyisi yarı gölge yarı güneşli yerler.
Evlerde yaz boyunca güneşi pencere tülü ardından filtrelenmiş olarak almalı. Güneşin şiddetine göre yaprak güzelinin renkleri değişir. Tam gölgede tam yeşil kalır, sağlığı da bozulur. Aşırı güneşte yapraklarda tek ton hakim olur, can alıcı renkler eksik kalır.
Toprak
Kolyoz çiçeği – yaprak güzeli çiçeği aydınlık yerlerde yetiştirildiğinde toprak seçmeyen bir bitkidir. Hemen hemen her tür toprakta yetişebilir. Suyu iyi geçiren, drenajı iyi ve iyi bir bahçe toprağı kolyos çiçeğiniz için oldukça uygun toprak türüdür. Sert ve ağır toprakları sevmez. Bu tür topraklarda kökler havasız kalır ve çürür. Toprak seçmez.
Yaprak güzelinin en coşkulu geliştiği toprak humuslu doğal topraktır.Ancak bu toprakta yapraklar mükemmel irilikte ve gösterişlilik te olabilir
Bunda gübre veya bitki besini istemez. Torf vb. kıytırık topraklarda ise haziran – eylül arasında 20 günde bir genel amaçlı bitki besini vermelisiniz.
Su
Kolyoz çiçeğinizin su isteği bulunduğu yere göre değişim gösterir. Yani demek istediğim bitkiniz aydınlık yerde, çok güneş alan yerde ise, toprağı hemen kuruyorsa günlük sulamasını yapmanız gerekecektir. Ancak yarı gölge yerde yetiştiriyorsanız, toprak nemini biraz kaybedince sulamalısınız. Yazın sulama konusu oldukça önemlidir. Bitkinizin su ihtiyacını tam olarak karşılamanız gerekiyor. Kışın ise su miktarını iyice azaltmanız gerekecek. Toprak yüzeyinin nemli olması yeterli olacaktır. . Sulama açısından hassaslığı yok. Sadece toprak ıslak olduğu halde sularsanız kökleri çürür.
Toptan Perakende Yaprak Güzeli (Kolyos) Satışı | Bahçe ve Peyzaj Ürünleri Satış
Kastamonu Fidesan ; Fide, Fidan, Bahçe ve Tarım Ürünleri yetiştiriciliği & Toptan ve Perakende Satış
TEL: 0 539 428 89 09 / 0 530 450 88 37
İhtiyaçlarınız ve Fiyat Talepleriniz için Buradan İletişime Geçebilirsiniz.